Часті питання та відповіді

Чим торцева дошка краща від класичної?

  • в 5-10 разів довговічніша як типова класична дошка, а тому вигідніша
  • не тупить ножі
  • деревина не вирізається, а тому не потрапляє в їжу
  • має чудовий солідний вигляд
  • може стати незвичайним подарунком, так як поки що це відносно новинка в Україні

 

Чи безпечно використовувати клеєну дошку з продуктами харчування?

Так, абсолютно безпечно! Так як волокна деревини, в торцевій кухонній дошці, розміщуються паралельно різу ножа, матеріал не “вигризається”, а разом з ним і клеєне з’єднання. Також ми використовуємо клей американського виробництва Tite Bond III, який допускається до контакту з продуктами харчування. До того ж цей унікальний клей витримує тривалий контакт з водою і не руйнується. Тобто вода швидше деформує деревину як клей!

Навіщо змащувати торцеву дошку кокосовою/мінеральною/льняною олією?

Торцеву кухонну дошку потрібно змащувати захисними оліями для того, щоб закрити пори деревини і уникнути усихання, запахів продуктів, гниття і для збереження гарного виду. Якщо торцеву дошку не змащувати ніякою олією в процесі користування, то вона може деформуватись, ввібрати запахи продуктів та втратити свій вид.
Позбутись запахів продуктів і відновити вигляд нескладно, достатньо помити миючим засобом. Але якщо дошка отримала всихання з однієї сторони, то деформація неминуча. Але й деформацію можна виправити, про це читайте нижче.

Чим змащувати торцеву дошку?

Кокосовою, мінеральною та льняною оліями! Також, для більш тривалого захисту, можна змащувати сумішшю, однієї з цих олій, з бджолиним воском!

Кокосова олія
Ми віддаємо перевагу кокосовій олії, так як це натуральний продукт з чудовими характеристиками для обробки торцевих кухонних дощок. Кокосова олія має температуру плавлення 26 град. цельс., тому вона не вимивається з деревини так швидко, як інші. Також дошка оброблена кокосовою олією практично не вбирає жодних запахів продуктів! І при тривалому контакті з киснем вона не стає гіркою(як оливкова чи соняшникова), тому й так добре підходить для обробки торцевої дошки.

Мінеральна (вазелінова) олія
Торцеву дошку можна обробляти мінеральною олією. Це є один з промислових нафтопродуктів, який безпечний для людини і використовується також для виробництва косметики, мед. препаратів і в промисловості.
Мінеральна олія значно рідша як кокосова, тому легше поглинається деревиною. Правда так само легко і вимивається. Тому ми віддаємо перевагу кокосовій олії, хоч вона і в 10-12 разів дорожча як мінеральна.

Льняна олія
Теж годиться для обробки торцевої дошки. На відміну від мінеральної, льняна олія є натуральним продуктом рослинного походження. Також має свій жовтий колір і густину приблизно таку ж як і мінеральна. Дерево міняє свій власний відтінок в сторону жовтого. Полімеризується, тобто твердіє, льняна олія впродовж 2-3 місяців в залежності від температури. Тому ми її використовуємо лише по запиту замовника, який точно знає, що хоче отримати.

Бджолиний віск.
Якщо нагріти будь-яку з вищеперерахованих олій і розчинити в ній натуральний бджолиний віск, ми отримаємо чудову суміш для обробки торцевої кухонної дошки! Температура плавлення бджолиного воску 62-68 град. цельс. Бджоли виробляють віск в якості будівельного матеріалу, який має бактерицидні властивості і чудові технічні характеристики. Що в парі з кокосовою олією дає більш тривалий захист деревині. Торцева дошка оброблена сумішшю кокосової олії і бджолиного воску не втрачає якості захисту деревини в 3-4 рази довше, як при обробці лише однією олією.

Як часто змащувати торцеву дошку?

В ідеалі щомісяця, або по мірі вимивання олії з робочої поверхні (зникає ефект “мокрого дерева”, поверхня світліє).
Перед обробкою торцевої дошки олією, її потрібно помити теплою водою і лишити в сухому місці на ніч! Не сушити біля радіаторів опалення, в мікрохвильовці, духовці чи під прямим сонячним промінням!
Якщо робоча поверхня стала шорсткою(піднявся ворс), можна наждачним папером вручну злегка зашліфувати поверхню поки не стане гладенька!
Потім вручну, або паперовою серветкою/рушником змастити всю поверхню торцевої дошки олією(кокосовою, мінеральною, льняною або сумішшю з бджолиним воском) до тих пір, поки деревина не перестане поглинати. Якщо кокосова олія або суміш тверда, потрібно нагріти ємність з олією в гарячій воді поки не розтане! Потім акуратно, за допомогою паперової серветки, розтерти по всіх поверхнях дошки.

Що робити, якщо дошка вигнулась?

Дошка вигинається в першу чергу від усушки робочої поверхні. Відстань між порами з одного боку зменшується і утворюється дуга.
Щоб виправити цю деформацію, потрібно щедро змастити кокосовою або мінеральною олією ту частину торцевої дошки, в якій утворилась “яма”. Зазвичай це виправляється впродовж тижня

З чого утворюється вартість торцевої дошки?

Ціна торцевої кухонної дошки формується з наступних речей:

  • безпосередньо робота по виготовленню(3-5 робочих годин на 1 дошку)
  • матеріал, тобто правильно висушена деревина
  • безпечний для людини клей
  • електроенергія
  • розхідні матеріали(абразиви, фрези, ножі станків, фільтри повітря)
  • харчова кокосова олія
  • натуральний бджолиний віск
  • гарантійні обов’язки
  • пакування і доставка
  • податки в державний бюджет

Все перераховане вище і формує остаточну ціну на наші вироби.
Також варто підмітити, ми не перепродаємо китайську чи польську продукцію від великих корпорацій. Ми самі виготовляємо наш продукт і зароблені кошти витрачаються на удосконалення виробництва і власні побутові витрати.
Купуючи щось у будь-якого малого бізнесу, Ви в допомагаєте оплатити комусь сніданок, шкільне приладдя дітям, комуналку і т.п.

Чи можна робити відбивні на торцевій дошці?

Для відбивання та рубки м’яса є спеціальні дошки товщиною від 8 см. зі спеціальним “армуванням”  торцевих елементів від розколів.
Зайдіть в меню магазин і виберіть у фільтрі товарів – “товщина 8см.+”.

Або зайдіть в категорію товарів “для рубки та відбивання“.

"Дошка така гарна, що жаль на ній різати!"

Це ми чуємо майже від усіх людей, які вперше беруть торцеву дошку в руки)
Торцева дошка створена з твердих порід деревини саме для щоденної роботи впродовж багатьох років. В додаток це ще і гарний елемент інтер’єру кухні.

Які умови заміни або повернення кухонної дошки?

Гарантійна заміна впродовж 2 років відбувається за умови якщо дошка пошкодилась і:

  • Ви користувались дошкою дотримуючись всіх правил користування.
  • Дошка не падала, не пересушувалась, не перебувала тривалий час у воді.
  • Є в наявності квитанція магазину.

Простіше кажучи, від браку матеріалу ніхто не застрахований. Ми це розуміємо і готові в такому випадку виготовити Вам нову дошку на заміну старої.

Поверненню впродовж 14 днів з моменту покупки підлягають усі типові дошки, які не були розпаковані, без слідів використання або інших пошкоджень! Якщо Ви купили дошку, але передумали її використовувати, Ви можете повернути її нам і отримати назад свої гроші.
Поверненню не підлягають нетипові торцеві дошки, що були виконані на замовлення!

Чи можна сушити дошку в духовці або під прямим сонячним промінням?

Ні в якому разі!!!

Після миття торцеву дошку слід поставити в сухе, але не гаряче місце і не під пряме сонячне проміння. Оброблена кокосовою або мінеральною олією дошка не вбирає багато води і не потребує спеціальної сушки.
Якщо ж дошка посвітліла і почала вбирати багато води, то її просто потрібно обробити кокосовою/мінеральною олією. Читайте вище про догляд за торцевою дошкою.

Навіщо ніжки?

На торцевій кухонній дошці ніжки потрібні для вентиляції всіх сторін дошки.
Також ніжки потрібні щоб зручно було брати дошку руками!

Як мити торцеву дошку?

Теплою водою, можна з миючим засобом. При потребі можна використовувати металеву мочалку.

Не мити окропом! Надто висока температура води (60+град. цельс.) вимиває верхній шар олії та воску, що відкриває пори деревини. Також від високої різниці температур дерево може тріснути, що призведе до незворотного пошкодження, яке не підлягає гарантійній заміні.

На скільки часу вистачить торцевої дошки для нарізки?

Ми гарантуємо щонайменше 5 років служби наших дощок за умови дотримання правил по догляду! Поки що наш власний рекорд 7 років користування самою першою торцевою дошкою власного виробництва.

Як підібрати зручну дошку для нарізки?

Загалом дошки можна поділити по призначенню:

універсальна торцева дошка

  • Розміри від 30х20 см. до 45х30. Товщина від 3 до 5 см. Такі дошки підійдуть для більшості продуктів(хліб, м’ясо, фрукти, овочі). Робоча поверхня пласка, без канавки для соку. Відносно неважкі для “міграції” по кухні.

для рубки

  • Розміри від 25х25 см. до 50х50. Товщина від 7 до 15 см. Мають підсилене армування по периметру. Розраховані на несильну рубку/нарізку та відбивання. Можуть мати канавку для соку. Доволі важкі та масивні.

для сочних продуктів

  • Розміри від 30х25 см. до 50х30. Товщина від 4 до 6 см.обов’язково мають канавку для соку.

 

Які продукти небажано різати на торцевій кухонній дошці?

Будь-які продукти можна різати на торцевій кухонній дошці.